Net als virussen die zich onder de mensen verspreiden, verspreidt een computervirus zich ook wanneer we onze toestellen niet voldoende beschermen. De wereldwijde COVID-19-pandemie heeft een groot deel van de beroepsbevolking gedwongen om op afstand te werken om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Volg onderstaande stappen om uw computer te beschermen indien u van thuis uit werkt.

Als we ons dicht bij elkaar bevinden, wordt een virus gemakkelijker overgebracht. Bij een computervirus is het niet anders. Indien een geïnfecteerde PC zich op een netwerk bevindt, zal het zich snel doorheen het netwerk verspreiden. Een goede netwerkscheiding in de computerwereld staat gelijk aan “social distancing” in de echte wereld. Hoe meer barrières u in het netwerk heeft, op voorwaarde dat ze de performantie niet significant beperkt, des te beter u beschermd bent.

Wanneer u op afstand werkt, profiteert u niet langer van de beveiligingslagen die binnen de netwerkperimeter van uw bedrijf zijn geïmplementeerd. Het gebruik van een volledige VPN-tunnel, waarbij al het verkeer van de pc via de VPN gaat, biedt in dit geval de beste bescherming. Soms is dit niet mogelijk, vooral omdat de meeste bedrijven geen firewall aanschaffen om iedereen die thuis werkt te ondersteunen. U kunt een split tunnel VPN gebruiken, waarbij alleen kritiek verkeer door de VPN gaat om de firewall onder druk te zetten.

Uw antivirusprogramma voor endpoint devices beschermt computers zoals zeep uw lichaam beschermt. Of u nu een volledige of gesplitste VPN-tunnel hebt, u moet een antivirusprogramma voor eindpunten op de hostcomputer hebben met bijgewerkte handtekeningen. Naast uw AV moet u ook zoiets als DNSWatch implementeren dat uw computer actief beschermt tegen kwaadwillende sites door kwaadaardige domeinen uit te sluiten.

Aanvallers zijn al begonnen COVID-19 te gebruiken als lokmiddel voor phishing-e-mails. Als u een verdachte of onverwachte e-mail ontvangt, moet u voorzichtig zijn bij het openen ervan om te voorkomen dat u geïnfecteerd raakt. Dit geldt vooral wanneer u vanuit uw thuis werkt. Omdat gebruikers niet langer face-to-face praten, kan een kwaadwillende acteur hiervan profiteren en u voor de gek houden door privé-informatie op te geven. Bovendien verwachten we meer zwendel-e-mails te zien die beweren gezondheidsorganisaties en overheidskantoren te zijn die verband houden met COVID-19 en die ook proberen bankgegevens of andere privé-informatie te verkrijgen. Wees voorzichtig met deze e-mails en controleer altijd eerste de links voordat u erop klikt.

Zorg ervoor dat u tijdens het werken pauzes neemt. Door gefocust te blijven op uw werk, zorgt u ervoor dat u geen fouten maakt en per ongeluk op een schadelijke link klikt. Zorg er ook voor dat alleen ú de computer gebruikt als u thuis werkt. Als iemand anders uw computer gebruikt, kan hij uw computer onbewust in gevaar brengen. Houd uw computer vergrendeld om dit te voorkomen.

Hulp nodig?

Als u malware op uw computer opmerkt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw IT-afdeling of contacteer onze helpdesk op 011 858 850.