Circulaire economie, cybersecurity en een Raad van Advies. Deze woorden ga je het komende jaar wel vaker horen. Maar wat betekenen ze voor jou en je bedrijf? Drie experts geven uitleg bij deze hot topics van 2020.

Cybersecurity

De zwakste schakel binnen cybersecurity is de mens

Voor Bart Bylemans, zaakvoerder van BNS hybrIT, is het duidelijk: “De zwakste schakel binnen cybersecurity is de mens. Stel: je medewerker krijgt een mail van een gekende partner, die ook heel normaal oogt. Hij opent de mail en klikt verder. Maar die mail bevatte een virus. En zo zit je plots met een probleem. Het is dus belangrijk om je mensen op te leiden en te informeren.”

Uiteraard speelt ook technologie een rol. “Eén beschermingslaag is niet meer voldoende. Je moet meerdere niveaus implementeren. Antivirus in je besturingssysteem, in je firewall, voor je mails en in de cloud. Zorg er ook voor dat al je wachtwoorden uniek zijn. Idealiter bestaan je inloggegevens uit drie delen: je naam, je wachtwoord en een derde sleutel. Dat noemen we ‘multifactor authentication’. Bijvoorbeeld, wanneer je je aanmeldt op de website van je bank met je kaartlezer, krijg je een unieke code die je moet ingeven. Zo weten ze zeker dat jij het bent.”

Welke tips heeft Bart nog? “Doe regelmatig een audit van je systeem. En zie toe op een duidelijke IT security-procedure bij de in- en uitstroom van medewerkers zodat je weet waar ze toegang toe hadden en je dat kunt opzeggen. Maak ook steeds een back-up van je cloud. Tot slot raad ik een cyberverzekering aan. Kijk naar wat er gebeurd is bij Picanol. 1.500 mensen waren technisch werkloos. Een cyberaanval kan een bedrijf platleggen. Je loopt zo enorme schade op. Soms leidt het zelfs tot faillissement.”

  • Doe regelmatig een audit van je systeem
  • Maak steeds een back-up van je cloud
  • Sluit een cyberverzekering af

“Zorg ervoor dat je steeds beschikt over het beste beveiligingssysteem binnen jouw budget,” besluit Bart. “Het IT-back-up-plan mag ook niet je enige vangnet zijn. Alle informatie tussen de laatste correcte back-up en het moment van hacking is dan verloren. Die financiële en operationele impact is gigantisch. Voorzie dus alternatieve procedures om toch verder te gaan met je activiteiten.”

Download gratis de white paper over cybersecurity via onderstaande knop.