Oplichters en cybercriminelen profiteren volop van de coronacrisis. Waar we u vorige week nog moesten waarschuwen voor verschillende COVID-19 phishing-e-mails die de ronde deden. Moeten we u vandaag informeren over een zogenaamde ‘corona-antivirus’ die naar eigen zeggen alle andere coronaspam tegenhoudt. Maar dat doet het dus niet Deze corona-antivirus is volkomen fake!

Corona-antivirus = 100% fake

Deze zogenaamde virusscanner voor Windows-gebruikers is in werkelijkheid malware. Volgens de maker gaat het om een door de Harvard University ontwikkelde applicatie die gebruikers tegen het virus beschermt. In werkelijkheid gaat het om de BlackNET remote administration tool (RAT).

Met behulp van de applicatie krijgen aanvallers volledige controle over het systeem en kunnen onder andere cookies, bitcoin-wallets en opgeslagen wachtwoorden stelen, toetsaanslagen opslaan, screenshots maken en ddos-aanvallen via de computer uitvoeren, zo melden onderzoekers van Malwarebytes. Browsers geven inmiddels een waarschuwing voor de website waarop de nepvirusscanner wordt aangeboden.

Kies de juiste beveiliging

Naarmate meer van ons thuis werken, wordt de noodzaak om uw computer te beveiligen, vooral als u verbinding maakt met het netwerk van uw bedrijf, belangrijker. U moet echter extra voorzichtig zijn met valse beveiligingssoftware, vooral als deze probeert het coronavirus als verkoopargument te gebruiken.

Tijdens deze crisisperiode is het belangrijk om zowel thuis als online veilig te blijven. Het aantal oplichting dat we de afgelopen weken gezien hebben, laat zien dat criminelen van elke situatie zullen profiteren, hoe ernstig het ook is. We raden u aan uw computer up-to-date te houden en extra voorzichtig te zijn bij het downloaden van nieuwe programma’s. Pas op voor directe meldingen en andere berichten, zelfs als ze van vrienden lijken te komen.

Hulp nodig?

Moest u problemen ondervinden, contacteer dan onmiddellijk onze helpdesk via de link hieronder.